Hulpvragers vanaf 18 jaar hebben verschillende vergoedingsmogelijkheden:
Combinatietraject dramatherapie en gesprekstherapie
- Een hulpvrager meldt zich aan voor een combinatietraject dramatherapie en gesprekstherapie. Hiervoor dient hij altijd eerst contact op te nemen met Praktijk Speelkracht. Daarna kan er een combinatietraject worden gestart doordat de hulpvrager zich aanmeldt bij 1NP. Een verwijzing van de huisarts is dan nodig, waarna het volledige traject wordt vergoed vanuit de zorgverzekering (m.u.v. eigen risico). Afhankelijk van de wensen en behoeften wordt de behandeling dan gegeven door een verdeling tussen regie(hoofd)behandelaar in de vorm van gesprekstherapie en dramatherapie.
- Een hulpvrager meldt zich aan bij een van de lokale en samenwerkend therapiepraktijken, die deel uitmaken in de behandelcombinaties en samenwerkingen van Praktijk Speelkracht. Dit zijn: Praktijk Bilderbeek en Empower Psychotherapie. De samenwerkend therapie praktijk pakt de aanmelding dan op, neemt dramatherapie op in de behandeling als onderdeel. Een verwijzing van de huisarts is dan nodig. Afhankelijk van de zorgverzekering van de hulpvrager wordt een groot gedeelte van de behandeling vergoed. Voor verdere informatie kun je terecht bij een van de samenwerkend therapie praktijken.
Zelfstandige dramatherapie
- Als een hulpvrager 18 jaar of ouder is kan deze er ook voor kiezen om een zelfstandige dramatherapeutische behandeling te volgen. Er wordt dan geen combinatie gemaakt met gesprekstherapie en de hulpvrager volgt enkel dramatherapie. De tarieven bedragen per sessie 100,- euro, een (vrijblijvende) kennismaking is gratis. Afhankelijk van de zorgverzekering van de hulpvrager is er een (gedeeltelijke) vergoeding beschikbaar voor vaktherapie. Dramatherapie valt onder ‘vaktherapie’ en daarmee onder de alternatieve geneeswijzen. Praktijk Speelkracht is aangesloten bij de FVB. In dit overzicht zie je welke aanvullende zorgverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding beschikbaar stellen voor vaktherapeuten die zijn aangesloten bij de FVB.
Kan een hulpvrager geen vergoeding krijgen via de aanvullende zorgverzekering? Dan kan de hulpvrager altijd informeren bij de werkgever, onderwijsinstelling of de Belastingdienst om de mogelijkheden voor een tegemoetkoming of teruggave van gemaakte zorgkosten te onderzoeken. Hiervoor is mogelijk een verwijsbrief van de huisarts nodig